Egy olyan weboldal tesztjén győzedelmeskedett a Scheppach HL1200 álló rönkhasító, amely a témában kompetens, nem pedig fizetett megrendelést teljesít. A holzspalter-tests.de tesztjének magyar fordítása következik.

Scheppach HL 1200

A Scheppach HL1200 technikai adatai:

Gyártó:Scheppach
Elektromos hálózat:3 fázis, 400 Volt
Motorteljesítmény:4.100 Watt
Hasítóerő:12 Tonnen
Maximális faátmérő:400 Millimeter
maximale hasítható hossz:1380 Millimeter
Súly:207 Kilogramm

Összeszerelési és anyagminőség:

A csomagolás átgondolt és megfelelő. Ez kell is, mert a Scheppach HL1200 bizony 207kg -ot nyom. Ez pedig a kategóriájában nem kevés.

Tömör gumi kerekek

A súlynak előnyei és hátrányai is vannak. Mozgatásához leginkább két ember szükséges. Szerencsére tömör gumi kerekei vannak, ami nagy segítség a mozgatásban. A kerekek elég szélesek, hogy kibírják a terhelést, de a gépet mégis jól lehessen mozgatni.
Másrészt viszont az önsúlynak köszönhetően rendkívül stabilan áll a talajon, ami intenzív felhasználás és masszív hasítandó fák esetén nagyon előnyös.

A Scheppach Holzspalter HL1200 majdnem teljesen összeszerelt állapotban érkezik. Ez mit jelent? A fent említett kerekeket nekünk kell felraknunk, valamint az emelőkart is. Ez alig pár perces művelet, senkinek nem okozhat nehézséget.

Fontos: a gép 40v-ról üzemel, 230v-os verziója nincsen.

scheppach hl1200

A munka a Scheppach Holzspalter HL1200-al

A süllyeszthető munkaasztal nagyon tetszett, ami nem minden gyártó modelljein található meg. Ez amellett, hogy süllyeszthető, három pozícióba 620/900/13800 mm-es hasítandó hosszhoz állítható be. Ez a beállítás szintén gyerekjáték, a hatékonyság a munkahenger megfelelő hosszú útjának köszönhetően meghatványozódik.

Fogókar

A hasítóék 4,5 cm-es hasítási és a 18 cm-es visszaállási sebességével a fahasítás meglehetősen gyors. Ez a végső pontozásban szintén pozitív irányba mozdítja a mérleget.

Ki/Be kapcsoló

Sem keményfa, sem ághelyes, bütykös fa nem volt akadály. Itt jött elő az önsúly haszna is. A legnagyobb terhelésnél is mozdulatlanul állt a talajon. A hasítóék a 12 to-ás hasítóerővel töretlenül haladt át bármilyen fán. Ez a hasítóerő bőven megfelel bármilyen háztartási célra, de komolyabb, profi célra is. A tapasztalt erő a gépet a tesztünk gyöztesévé emelte.

Hosszabb munkamenetek sem jelentettek semmilyen akadályt, így akár üzleti célú alkalmazása esetén sem fog cserben hagyni.

Összegzés:

A Scheppach HL1200 egy kompromisszummentes erőgép. 4,1 kW-os motor, 12 to hasítóerő tökéletesen elegendő masszívabb rönkök hasításához. Ha még egy négyvállas ék is járna hozzá alapból, az lenne a hab a tortán. Enélkül is vásárlásra igen ajánlott!

  • Összeszerelés minősége: 9,4/10
  • Hasítóerő: 9,1/10
  • Munkakomfort: 9,1/10
  • Biztonság: 9,7/10
  • Ár/érték arány: 8,9/10

Magyarországon a fenti modell nem kapható, helyette a Scheppach HL 1200S van forgalomban, amely a webáruházunkban is megvásárolható ingyenes kiszállítással.
Scheppach HL 1200S
Amiben a tesztben szereplő modelltől különbözik:
3,5 kW-os motor, de ugyanúgy 12 to hasítóerő
Gyorsabb 5,2 cm/sec hasítási és 22 cm/sec visszaállási sebesség
Súly: 165 kg